Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ- ΣΤΟΧΟΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ

Η εθελοντική ομάδα Κοινωνικής Λέσχης «Φως» δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου. Η δημιουργία της ήταν απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για κοινωνική ενσωμάτωση μιας ευάλωτης ομάδας συνανθρώπων μας, των ατόμων με ψυχικά προβλήματα.
Μέλη της λέσχης μπορούν να γίνουν άτομα με ιστορικό ψυχικής νόσου, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης, και ζουν στην κοινότητα με τις οικογένειές τους ή μόνοι. Την λέσχη υποστηρίζουν εθελοντές – πολίτες του Ρεθύμνου.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ
Είναι γνωστό ότι τα άτομα με ψυχικά προβλήματα υφίστανται γενικά κοινωνικό αποκλεισμό.
Το «ΦΩΣ» είναι μια συλλογική προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών μας. Στόχος μας είναι, μέσα από το προσφερόμενο εθελοντικό πρόγραμμα, να αναπτυχθούν η κοινωνικότητα, η καλλιέργεια της επικοινωνίας, η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, η δημιουργική έκφραση και ψυχαγωγία, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικά προβλήματα για ισόνομη κοινωνική ενσωμάτωση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Μέσα στο ευχάριστο περιβάλλον του «ΦΩΤΟΣ» και σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα, τα μέλη μας μπορούν να βελτιώσουν τις κοινωνικές και προσωπικές επιδεξιότητές τους με ποικίλες δραστηριότητες, να συν-αναστραφούν με άλλους ανθρώπους, να ψυχαγωγηθούν, να διαβάσουν πίνοντας τον καφέ τους και ακούγοντας μουσική, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να εκφρα-στούν δημιουργικά με ζωγραφική ή άλλες χειροτεχνίες και κατασκευές, να διαβάσουν βιβλία, να δουν ταινίες και να τις σχολιάσουν, κ.ά.

Επίσης μπορούν να πάρουν μέρος σε προγραμματισμένες ομαδικές εξόδους (καφέ, ταβέρνα, εκδρομές σε κοντινές τοποθεσίες της Κρήτης) να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα του Ρεθύμνου (θεατρικές & μουσικές παραστάσεις, κινηματο-γράφο, εκθέσεις κ.ά.)

Την ευθύνη του χώρου και την κατάρτιση του προγράμματος μοιράζονται τα μέλη της λέσχης και εθελοντές, με την επιστημονική συνδρομή των ειδικών του Κ.Ψ.Υ.Ρεθύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: